Project De Heerlyckheid

De Heerlyckheid verrijst in het centrum van Bocholt, op de oude site van de kleuter- en lagere school De Driehoek, tussen de Kerkhofstraat, de Kloosterstraat en de Brugstraat. Op een steenworp afstand bevindt zich het woonzorgcentrum De Voorzienigheid, dat een gedifferentieerd en hedendaags aanbod aan ouderenzorg aanbiedt met dagopvang, assistentiewoningen, kortverblijf en residentiële verzorging.

Het woonzorgcentrum garandeert zorg aan marktconforme prijzen voor de bewoners van de Heerlyckheid-residenties. Alle residenties van de Heerlyckheid zijn verbonden met elkaar via een glazen corridor op niveau 1, ook wel luchtbrug genoemd. Het woonzorgcentrum de Voorzienigheid is eveneens via deze luchtbrug bereikbaar. De nodige zorgvoorzieningen in de nabijheid zijn daardoor gegarandeerd.

HISTORIEK VAN DE PROJECTSITE

Om de betekenis van de projectnaam ‘Heerlyckheid’ te achterhalen, reizen we ver terug in de tijd, tot in de helft van de 12de eeuw. Bocholt heette toen nog ‘Bucolt’, wat beukenbos of beukenhout betekent. Bucolt was een heerschap oftewel een heerlijkheid, een bestuursvorm uit de middeleeuwen.

Wat verderop in de geschiedenis verschijnen de Heren van Bocholt ten tonele. Zij vertegenwoordigden de belangrijkste families en resideerden van de 13de eeuw tot de 18de eeuw op de Damburg, een versterkte herenhoeve in het centrum van Bocholt. Als machtige figuren spraken zij recht in de gemeente. Met uitzondering van het Oud Klooster zijn de residenties vernoemd naar de families: van Horn, van Born, de Lannoy, van Bocholtz en Fürstenberg.

BOCHOLT: Parel van de Limburgse Kempen

Helemaal bovenaan in de provincie Limburg, aan de grens bij Nederland, gaat de gemeente Bocholt schuil in het bronsgroen eikenhout. In deze parel in de Limburgse Kempen voel je je meteen thuis.

Duidelijk uitgestippelde fiets- en wandelroutes maken Bocholt tot een paradijs voor wandelaars en fietsers. Breng een bezoekje aan het Bocholter Brouwerijmuseum, een initiatief van de vermaarde Brouwerij Martens. Ontdek er de ambachtelijke brouwkunsten en – niet onbelangrijk – proef van de verschillende bierspecialiteiten! Het Torenverplaatsingsmuseum is eveneens een aanrader. In 1910 verplaatsten de Bocholtenaren hun kerktoren maar liefst 9,4 meter omdat te kerk te klein was geworden. Een waar huzarenstukje waaraan ze hun bijnaam ‘Torenkruiers’ te danken hebben.